Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. November 01. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A forradalom áldozataira emlékeznek országszerte november 4-én

A forradalom áldozataira emlékeznek országszerte november 4-én

Megemlékezéseket tartanak országszerte november 4-én, a nemzeti gyásznapon. Az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozataira emlékeznek országszerte a forradalom leverésének és a szovjet csapatok bevonulásának 56. évfordulóján.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) szerdán az MTI-vel azt közölte, hogy a vasárnapi központi program reggel 8 órakor kezdődik a budapesti Terror Háza Múzeumnál, ahol az áldozatok falánál egész nap el lehet helyezni az emlékezés mécseseit és virágait. Az emlékezőket a Rákoskeresztúri új köztemető 301-es és a Fiumei úti sírkert 21-es parcellájához is várják, az 1956-os forradalom hősi halottainak emlékművéhez, ahol 15 órától koszorúzást tart a 21-es Parcella Emlékmű Alapítvány, az '56-os Kegyeleti Bizottság és az Erdély Művészetéért Alapítvány.

A XVIII. kerületben, a Hargita téren szintén 15 órakor '56-os emlékművet avatnak. Az emlékmű a kerületi önkormányzat kezdeményezésére Schmidt Máriának, a Terror Háza Múzeum főigazgatójának történészi és F. Kovács Attila Kossuth-díjas művész koncepciójának alapján készült. Az emlékművön mintegy 2500 áldozat neve szerepel kőbe vésve, azoké a hősöké, akik életüket adták a szabadságért. Az avatáson beszédet mond Ughy Attila (Fidesz-KDNP), a kerület polgármestere és Schmidt Mária.

A budapesti Kossuth Lajos téren 18 órakor őrlángra állítják a Forradalom Lángját, majd 19 órakor emlékkoncert zárja a nemzeti gyásznap programját a Szent István-bazilikában, ahol a MÁV Szimfonikusok előadásában Beethoven Eroica című szimfóniája hangzik el. Az eseményen részt vesznek az állami protokoll képviselői, a Magyarországra akkreditált diplomáciai testület tagjai és '56-os szervezetek képviselői - áll a KIM közleményében. Az Irány Csoport rendezvényén, a Terror Háza Múzeumban Gyarmati Dezső, az 1956-os olimpiai vízilabda-válogatott tagja, Regéczy-Nagy László ezredes, a Bibó-per vádlottja, a Történelmi Igazságtétel Bizottság elnöke, valamint Horváth Attila jogtörténész, egyetemi docens idézi fel az 1956. évi forradalom és az azt követő megtorlás eseményeit.

A nemzeti gyásznapon Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára megkoszorúzza az 1956-os juta-dombi emlékművet a XXIII. kerületben. Kőbányán, a X. kerületi Kisfogház-emlékhelyen szintén koszorúzást tartanak. Vidéken is sok helyen tartanak az önkormányzatok megemlékezéseket. Hódmezővásárhelyen Wittner Mária, '56-os halálraítélt, a Fidesz országgyűlési képviselője mond beszédet. Szegeden a Nagy Imre-szobornál és a Dóm téri Magyar Pietà 1956 szobornál lesznek megemlékezések. A keszthelyi és a hatvani önkormányzat is megemlékezést tart a forradalom és szabadságharc leverésének évfordulóján.

Az elesettek és a megtorlás áldozatai emlékére szentmisét mutatnak be a budavári Mátyás-templomban, míg Miskolc belvárosában, a görög katolikus templomban ökumenikus istentiszteletet tartanak. 1956. november 4-én a szovjet csapatok bevonultak Budapestre, és leverték az október 23-án kirobbant forradalmat és szabadságharcot. Az országban néhány helyen elszórtan még egy hétig tartott a fegyveres ellenállás.

Nagy Imre akkori miniszterelnök családjával és a hozzá közel álló politikai körrel november 4-én menedékjogot kért és kapott a jugoszláv nagykövetségen, de november 22-én a szovjet titkosszolgálat segítségével tőrbe csalták, és a romániai Snagovba hurcolták. Nagy Imrét később visszaszállították Budapestre, halálra ítélték, és 1958. június 16-án kivégezték.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során