Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. Március 20. 12:03, csütörtök | Helyi

,,A ceglédi nők – sírodban is áldanak!’’

,,A ceglédi nők – sírodban is áldanak!’’

A ceglédi hölgyek idén sem feledkeztek meg Kossuth Lajosról.

A ceglédi hölgyek idén feledkeztek meg Kossuth Lajosról. Régi szokás szerint a Múzeumbaráti kör hölgy tagjai minden évben megemlékeznek Kossuth Lajos halálának évfordulójáról.

Kossuth Lajos 1894. március 20-án hunyt el Turinban (Torinóban). A halott Kossuth emléke régen látott egységet teremtett Magyarországon. Cegléden például a turini 100-as küldöttség tagjai fekete ruhát viseltek a temetés napjáig, a szórakozóhelyeken nem szólt a zene, a kereskedők pedig Kossuthra emlékeztető szuvenírt (karszalag, jelvény, szobor, kép) kínálták az üzletek gyászszalagokkal díszített kirakataiban.

A Kossuthot elsirató ceglédi gyászolók máig élő hagyományt teremtettek, de ezért városunk női polgárait illeti az érdem! Akkor, 1894-ben április 13-án százötven ceglédi hölgy csatlakozott az országos kezdeményezéséhez és nőtársaikkal együtt ők is virágkoszorút vittek Kossuth Lajos sírjára. ,,A ceglédi nők – sírodban is áldanak!’’ – ezt írták a koszorúszalagra. A ceglédi Kossuth-szobor 1902-es felállítása után a város főterén folytatták az emlékezést és egészen 1944-ig minden hivatalos szervezés nélkül, önként koszorút vittek az egykori kormányzó halálának évfordulóján az emlékmű talapzatához.

Józsa Julianna, a Múzeumbaráti kör egyik tagja elevenítette fel ezt a szép régi szokást. A fehér és vörös szegfűkből kötött csokor idén március 20-án is ott van a Kossuth-szobor lábánál…

Eleinte ő maga helyezte el a szobor talapzatán a szegfűcsokrot, később, egészsége megromlása miatt Reznák Erzsébetet, a Kossuth Múzeum igazgatóját kérte meg a megemlékezés folytatására. Az életének 100. évébe lépő Józsa Julianna 2012. március 16-án hunyt el, de a virágai most is ott díszlettek a Szabadság téren. Farkas Imréné, Fülöp Hajnalka, Petrényi Ferencné és Reznák Erzsébet a Múzeumbaráti kör képviseletében teljesítik a neki tett ígéretüket és nem feledkeznek el a folytatásról sem.

fotó: Kisfaludi István

Címkék: Kossuth Múzeum

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció