Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2013. Július 22. 09:48, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

A brit repülőnapon már nagy sikert aratott a magyar Gripen

A brit repülőnapon már nagy sikert aratott a magyar Gripen

A világ egyik legnagyobb légi bemutatójaként számon tartott fairfordi Royal International Air Tattoo airshow fináléjában nagy sikert aratott a Magyar Honvédség légiereje Gripenjének bemutatója.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a 70 ezer fős nézősereg leszálláskor tapssal köszönte meg Langó Viktor százados lendületes programját. Langó Viktor szombaton és vasárnap repült a program nyitórészében.
A látványos, de ugyanakkor biztonságos manőversor sok forgást, háton repülést, úgynevezett kés-repülést is tartalmazott. Fairfordban is szigorú szabályok szerint kell repülni, a gép nem kerülhetett közelebb 230 méternél a közönséghez, és a manőverek alsó pontja sem kerülhet 150 méter alá. A program látványos részlete volt a negatív túlterheléses manőver után az a pillanat, amikor a levegőbe jutó kerozint a forszázs lángja begyújtja, és a Gripen mögött pár pillanatra feltűnt a "fáklya".
A brit repülőnapon az égi programok mellett a földön is többféle repülőgépet, helikoptert nézhettek meg közelebbről a látogatók. Ezek között a magyar An-26-os személyzete a folyamatosan érkező Air-Cadet csoportoknak bemutatta a harminchét éves szállítógép korszerűsített berendezéseit, kinyitva az összes motorburkolatot és a lokátorkúpot is.
A magyar csapat hétfőn érkezik haza Kecskemétre. A százados repülését és a statikus programokat itthon is megtekinthetik az érdeklődők augusztus 3-4. között Kecskeméten - hangsúlyozta a HM.
Július 12-én Borbíró Zoltán, a HM védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek adott interjújában azt mondta: a két év kihagyás után augusztus első hétvégéjén ismét megrendezendő nemzetközi repülőnapra, Kecskemétre az eddigi legnagyobb repülőshowt szervezte meg idén a Honvédelmi Minisztérium. Elmondta, hogy eredetileg naponta hét óra repülési időt terveztek, de annyi volt a külföldi jelentkező, hogy 8 órától 19 óráig tartanak majd a repülőprogramok.
A légishowban összesen 142 repülőgép és helikopter vesz részt. A Magyar Honvédség légi járművei mellett 22 ország lesz ott a rendezvényen. Különlegességnek számít, hogy míg általában három-négy, legfeljebb öt kötelék szokott repülni egy légi bemutatón, a kecskeméti repülőnapon hét kötelék vesz részt. A magyarok mellett orosz, horvát, török, bolgár, olasz és spanyol kötelék is bemutatkozik.
A légishow mellett a földön is számos programmal, kiállításokkal várják az érdeklődőket. A látogatók megismerkedhetnek a Magyar Honvédség életével, a most 75 éves légierő történetével, valamint a különböző katonai eszközökkel a kézi lőfegyverektől, a T72-es harckocsiig sok mindennel. Mindezeken felül a gyermekeket játszóházak is várják.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.