Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Október 19. 12:34, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu

„A bankok szegték meg először a megállapodást”

„A bankok szegték meg először a megállapodást”

A bankok szegték meg először a magyar kormánnyal kötött megállapodást – mondta Giró-Szász András a Hír TV Rájátszás című műsorában. A kormányszóvivő emlékeztetett: tavaly abban állapodott meg a kabinet a bankszövetséggel, hogy adócsökkentéssel ösztönzik a pénzintézeteket a hitelezési tevékenységük bővítésére, ennek ellenére a bankok tavaly óta nem pörgették fel a gazdaságot a hitelkihelyezésekkel.

A bankszövetség szerdán közleményt adott ki, amelyben a kormány egyoldalú szerződésszegésének minősítette az újabb kiigazító intézkedések bankokra vonatkozó részét, a bankadó csökkentésének elhalasztását. „Egy évvel ezelőtt, amikor a magyar kormány megállapodást kötött a bankszövetséggel, számára biztosította, hogy ha többlethitelt helyez ki a magyar piacon, annak volumenét leírhatja az adójából – mondta a Rájátszásban Giró-Szász András kormányszóvivő, majd hozzátette: – Ez a világ legjobb üzlete”.

„Az adó, amelyet örökre elvonnak, helyett egy hitelt ad ki a bank, amit ugye visszakap. Ennél jobb üzlet nincs. Ennek ellenére nem bővítették a hitelezéseiket a magyar kereskedelmi és hitelbankok. Ők rúgták fel a megállapodást, hiszen vállalták ezt, de semmilyen hitelezésbővítés nem történt. Morálisan semmilyen probléma nem lehet a kormánynál, a kereskedelmi bankok semmilyen módon nem bővítették a hitelezést, pedig megegyezés volt róla” – emelte ki Giró-Szász András.
Nem az emberek jövedelme csökken

Hasonlóan nyilatkozott csütörtökön Rogán Antal is. Arra a felvetésre, hogy a bankszövetség úgy értelmezi, hogy a kormány egyoldalúan felmondta a bankadó csökkentéséről kötött megállapodást, azt mondta: a bankoknak „ebben még némi igazságuk is van”, de hozzátette: „az egyoldalú szerződésmódosításban a bankoknak is van gyakorlatuk, csak ezt korábban az emberek kárára tették”.

Elmondta: sosem gondolták, hogy teljesen kivezetik a bankadót, a magyar adórendszer részének tartják, csak a csökkentését tervezték. Rogán hangsúlyozta: azzal, hogy nem az emberek jövedelme csökken, hanem a bankok profitja, a következő évben fenn lehet tartani a társadalmi békét Magyarországon, alacsonyan lehet tartani a deficitet és csökkenteni az államadósságot, amit szerinte az Európai Unióban és az IMF-nél is méltányolni kell.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben