Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Január 11. 22:22, péntek | Belföld
Forrás: http://biokemia.blog.hu

A 10 legkegyetlenebb orvos

A 10 legkegyetlenebb orvos

Azt szeretném szemléltetni, hogy néhányak kivételes hatalmukat felhasználva, hogyan fordították azt a betegek vagy éppen az egészséges emberek ellen.

Tették mindezt őrültségből vagy éppen azért mert egy őrült és szörnyű eszme hatalmába kerültek, de az is lehet pusztán pszichopaták voltak. A következőkben a történelem 10 legőrültebb, legkegyetlenebb orvosait láthatjátok.

10. Jack Kevorkian

Jack Kevorkian egy igen ellentmondásos személyiség ma. Ezt a kettős megítélést azzal vívta ki, hogy gyógyíthatatlan, halálos betegeknek nyújt segítséget az öngyilkosságban. A sajtó "Halál doktornak" titulálja, ám páciensei benne látják egyetlen reményüket a megkönnyebbülés felé. Kevorkian elszántul harcol az eutanázia legalizálása mellett, mint mondta: "A halál nem bűn". Dr. Kevorkian nyugalmazott patológus, aki könyveket és számos tanulmányt írt a témáról, az orvos asszisztált aktív eutanázia, az orvosi segédlettel véghezvitt öngyilkosság híve.

Az általa tervezett és kivitelezett mechanikus két mechanikus szerkezet a beteg döntése alapján okozza annak halálát. Az első ilyen eszköz az általa "Thanatron"-nak nevezett gép volt. A szerkezet működése hasonló az egyik előző posztomban bemutatott halálos injekcióéhoz. A másik szerkezet neve "Mercitron" melyben szén-monoxid gáz található, a beteg belélegezve meghal. Dr. Kevorkiant a bíróság elítélte gyilkosság vádjával, 1999-2007 között töltötte börtönbüntetését, ma azonban szabad. Az ő esete talán més a most következő többi orvosétól, habár nehéz kérdés a segített eutanázia. Az alábbi videó láttán döntse el mindenki maga.

9. Walter Freeman

1936-ban egy portugál neurológus, Egas Moniz kidolgozott egy módszert az ember szemüreg feletti agylebenyének leválasztására (ez az ún. frontális vagy transzorbitális lobotómia vagy lobektómia), amelyért a legkomolyabb orvosi elismeréssel, az orvosi Nobeldíjjal is kitüntették 1949-ben. A módszer leghíresebb követője Walter Freeman volt, aki kidolgozta az operáció továbbfejlesztését egy jégvágóval. (Igen, ilyen van Sharon Stone ágya mellett az Elemi ösztön című fi lmben.) Így a műtét alig pár perces látványossággá vált, és a sztárdoktor 2500 ember koponyáját ütötte át (volt, hogy egyetlen nap leforgása alatt 25 nőt operált meg) –, mígnem a számos tragikus eredmény hatására felhagyott véres praxisával.

Utolsó betege egy háziasszony volt 1967-ben, aki a műtétet követően vérömleny hatására halt meg. Freeman utolsó éveiben lakását eladva lakóbuszban járta az Egyesült 24 A tudomány határai Államokat, hogy (életben maradt) pácienseit próbálja meggyőzni, hogy jót tett velük. Nem jó dolog skizofrénnek lenni, de halottnak vagy komolyan értelmi fogyatékosnak lenni talán még rosszabb. Ma már vannak gyógyszerek, amelyekben a mai pszichiáterek bíznak – de az előző generáció még Moniz forradalmi technikájában bízott. [forrás] Walter doktor, ha hiszed, ha nem gyakran folytatta a műtéteket azok után, hogy valaki éppen meghalt a beavatkozás következményben, gyakran ugyan azzal a jégcsákánnyal, azt talán már említenem sem kell, hogy nem műtéti körülmények között.

8. Harry Howard Holmes (Herman Mudgett)

Harry Howard Holmes született Herman Mudgett volt az első sorozatgyilkos, aki akasztás általi halálra ítéltek az USA-ban. Tanulmányait a Michigani Orvostudományi Egyetemen folytatta le, majd 1884-ben doktorált.

Az egyetemi évek alatt rendszeresen lopott el tetemeket, majd eltorzította őket, magyarázatként pedig azt találta ki, hogy mind balesetben hunytak el. Diplomája megszerzése után Chicagóba költözött, majd egy gyógyszertári dolgozót rávett, hogy egy ottani hotel tulajdonosi jogát adja át neki. A hotelben ezután tetemekkel kísérletezett és gyakran megesett, hogy nőket fojtott meg. A testeket ezután megfosztotta a belső szervektől és csak a csontvázat hagyta meg. A szerveket orvosi iskoláknak adta el. A vélhetően 27 gyilkossága közül 9-et vallott be. Az előző két orvost azért kevésbé illeti meg az őrült, ördögi jelző, ám Holmes-t annál inkább. Hát még a most következőket...

7. Arnfinn Nesset

Nesset nem volt orvos, hanem ápolóként dolgozott egy norvégiai kórházban, ahol 22 beteget ölt meg.

Az emberölésre használt szer egy Curacit nevű gyógyszer volt, melynek hatóanyaga a szuxametónium egy erős izomlazító szer. A szert nagyon nehéz kimutatni a szervezetben. A bíróság végül 22 rendbeli gyilkosság vádjával ítélte el mindössze 21 évre. 2004-ben szabadult, azóta állítólag álnéven él valahol Norvégiában.

6. Carl Clauberg

Dr. Carl Clauberg egyike a listán található két náci orvosnak, akik koncentrációs táborokban kísérleteztek különféle szerekkel és módszerekkel és nem gyógyítás céljából.

Clauberg nőgyógyászként végzett. Válása után megbízást kapott Heinrich Himmler-től, hogy fejlesszen ki egy egyszerű, olcsó és hatásos módszert nők tömeges sterilizálására. Kísérleteit leginkább Auschwitzban folytatta le. Módszerei közé tartozott a savöntés a méhbe. A sérült méhet kioperálták majd elküldték Berlinbe további tanulmányozásra, gyakori volt a boncolás, pusztán tanulmányozás céljából. Egyes információk szerint közel 300 nőn kísérletezett. Clauberget letartóztatták a háború előtt, azonban a bíróság relé állítása előtt meghalt.

5. John Bodkin Adams

John Bodkin Adams általános orvos volt, akit életfogytiglanra ítéltek gyilkosságért és csalásért.

1946-1956 között az általa kezelt betegei közül 160 halt meg gyanús körülmények között. 132 áldozat pénzt és egyéb értéktárgyakat hagyott Adams-re, később kiderült, hogy csalárdságról volt szó. A betegek megölésére gyakori módszere volt a fájdalom csillapítótól és egyéb vényköteles gyógyszerek túladagolása. A gyanút a beteget gyors lefolyású halála keltette fel.

4. Harold Shipman

Felakasztva találták börtöncellájában a brit kriminalisztika egyetemes történetének legvéresebb kezű sorozatgyilkosát, egy orvost, aki vélhetően több száz betegét tette el láb alól.

Harold Shipmant Wakefield börtönének keddi hivatalos bejelentése szerint aznap reggel, brit idő szerint fél hétkor találták meg felakasztva... [tovább a teljes cikkre]

Harold Shipman, aki Manchester egyik elővárosában volt körzeti orvos, huszonhárom év alatt - 1975 és 1998 között - a vizsgálat szerint legalább kétszáztizenöt betegével végzett, többnyire túladagolt fájdalomcsillapítók beadásával. Shipman azonban, aki a rendőrségi vizsgálat és a bírósági per idején végig tagadta a terhére rótt gyilkosságsorozatot, cellájában később egy rabtársának azt mondta, hogy valójában több mint ötszáz beteget ölt meg.

3. Michael Swango

Michael Swango egy Long Island-i kórházban 1993-ban megölte három kezeltjét.

A betegeknek halálos dózisban adott be szívgyógyszert. A három áldozat George Siano, Aldo Serinei, és Thomas Sammarco olyan injekciót kaptak, amitől megállt a szívverésük. Az orvos végignéze, amint páciensei haláltusájukat vívják, meg sem próbálta őket megmenteni vagy újraéleszteni. A negyedik kiszemelt célpont Barron Harris szerencsésebben járt, túlélte az injekciókúrát.

Az orvos ezután a sikertelen akció után bukott le: három gyilkosság, egy gyilkossági kísérlet és - egy korábbi eset kapcsán - bizonyítékok meghamisításával vádolják. [forrás]

2. Shiro Ishii

A II. világháború ideján járunk. A távol-keleti hadszíntéren a japán császári hadsereg 1932-ben megszállta Mandzsúriát. A Shirō Ishii orvos-tábornok által vezetett 731-es Víztisztító Alakulat Mandzsúriába települt, hogy a helyi lakosságot, valamint később amerikai és brit hadifoglyokat is feláldozva emberi kórokozókat tenyésszen.

Sok ezer embert öltek meg leírhatatlan brutalitással, pusztán technológiai kísérletek és kórokozó-termelés céljából. Ishii 1939-ben kapott engedélyt új fegyverei nagyarányú bevetésére. Emberei kolerával fertőzték a kutakat és az élelmiszereket, tífusszal kezelt élelmet adtak az éhező lakosságnak, repülőgépeik baktérium-tenyészetet permeteztek és porcelán-bombákat szórtak kínai városokra. Ez utóbbiból pestis-fertőzött bolhák tömege szabadult a lakosságra.

1. Josef Mengele

Mengele nevét szerintem már mindenki hallotta, nemkülönben szörnyűségit amiket a náci birodalom eszméi által vezérelve követett el.

1911-ben született, jómódú bajor gyáros fiaként. Az újgazdag család szigorúan katolikus volt, és ezt Mengele sem titkolta a későbbiek folyamán. Sőt, minden hivatalos papíron a "katolikust" tüntette fel az akkoriban a nácik körében sokkal előnyösebb "istenhívő" helyett. 1931-ben, húszéves korában a Stahlhelm ("Acélsisak"), egy nacionalista háborús veterán szervezet tagja lett, majd lelkesen fogadta a náci mozgalmat is. 1934-ben csatlakozott az SA-hoz, 1937-ben párttagságért folyamodott, majd a következő évben már SS-tagságért is. Egyszerre a müncheni, a bonni, a bécsi és a frankfurti egyetemre is beiratkozott: a fizkai antropológiára és a genetikára koncentrált.

Auschwitzban vált valóságos megszállottjává az ikerkutatásoknak. Összegyűjtötte az összes ikerpárt a tábor területéről, és laboratóriumi körülmények közt, hosszú órákon keresztül végezte méréseit, vérelemzéseit és egyéb kísérleteit az ikreken. Egy alkalommal kiválasztott egy csecsemő ikerpárt, és bármiféle érzéstelenítés nélkül felnyitotta a mellkasukat, hogy megfigyelje, egyszerre ver-e a szívük. Egy fogoly orvos visszaemlékezései szerint egy éjjel kiválasztotta mind a tizennégy ikret, akiken azelőtt kísérletezett, és egyetlen szó, egyetlen arcrándulás nélkül sorban kivégezte őket. Törpéken is végzett kísérleteket, és fő tevékenységei közé tartozott a szemszínnel való manipulálás - nem egyszer fecskendezett kék festéket a zsidó gyerekek szemébe (jogos a kérdés, hogy ilyenkor tudósnak érezte-e magát?). Sokszor jelent meg személyesen a rabok közt, és hirtelen felindulásból szelektálni kezdett. Állítólag ő végezte a leghátborzongatóbban a szelektálást: simára vasalt, patyolattiszta ruhában, komolyzenét dúdolgatva, sokszor még mosolyogva is intett jobbra, majd balra, hogy kinek hova kell mennie. Mint aki boldog, hogy embereket küldhet a halálba - elegánsan, kedvesen.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár