Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2021. Október 06. 10:33, szerda | PR
Forrás: (x)

3 nyomós érv a felsőfokú nyelvvizsga mellett

3 nyomós érv a felsőfokú nyelvvizsga mellett

A legtöbben a középfokú nyelvvizsgának futnak neki és meg is állnak ezen a szinten, pedig sokat nyerhet, aki a felsőfokú nyelvvizsgát szerzi meg.

Megmutatjuk a statisztika tükrében, hogy milyen előnyöket jelenthet számodra a felsőfokú nyelvvizsga.

A tapasztalat azt mutatja, hogy biztos nyelvtudással rendelkezők közül is sokan inkább a középfokú vizsgát próbálják meg és legjobb esetben csak halasztják, rosszabb esetben le sem teszik végül a felsőfokú nyelvvizsgát a választott nyelvből. Ezzel sok olyan előnytől fosztják meg magukat, amit a felsőfokú nyelvvizsga megszerzése garantálna.

Tűnj ki a tömegből!

Tavaly rekord alacsony számú nyelvvizsga próbálkozás volt Magyarországon, amit egyrészt a pandémiának, másrészt pedig a diplomások nyelvvizsga amnesztiájának tudtak be a szakemberek. Ezzel együtt azonban egy igen kis mértékű érdekes trend változás is történt.

Míg 2019-ben mindössze 14,7% volt az összes nyelvvizsga között a felsőfokú nyelvvizsgák száma szemben a 81,4%-os középfokú nyelvvizsga próbálkozások arányával, addig 2020-ban ez a szám 18,5%-ra emelkedett a 78%-os középfokú nyelvvizsga próbálkozások mellett. Ez azt mutatja, hogy nőtt ugyan a felsőfokú nyelvvizsgára jelentkezők száma, ugyanakkor még mindig alig egy ötöde a középfokot próbálók számának. A korábbi évek tükrében az arány még alacsonyabb.

Felsőfokú vizsgát egyszerűen sokkal kevesebben tesznek, ezért azok, akik megszerzik, könnyen ki tudnak tűnni az álláskereső tömegből.

Pluszpont a felvételin

A felvételin maximálisan 40 pont adható nyelvvizsgáért. Ezt egyetlen felsőfokú vizsgával is megszerzed, míg egy középfokú komplex nyelvvizsga mindössze 28 pontot ér. Sokkal könnyebb egy nyelvből felsőfokra eljutni, mint két nyelvből középfokra, ezért a felvételizőknek is érdemes lehet a plusz energiát befektetni és a középfok helyett mindjárt a felsőfokú nyelvvizsgát megpróbálni.

Nem annyival nehezebb

A közhiedelemmel ellentétben a felsőfokú nyelvvizsga tudásanyaga egyáltalán nincs messze a középfokú nyelvvizsga követelményeitől. A Közös Európai Referenciakeret pontosan leírja ezeket a kritériumokat, de egy szaktanár segítségével is könnyen fel tudod térképezni, hogy milyen területeken van még hiányosságod.

Mérlegeld a lehetőségeidet és a rendelkezésre álló időt, mert sokat nyerhetsz a felsőfokú nyelvvizsga megszerzésével – és viszonylag kevés plusz munkával.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 05. 09:30, péntek | PR

Az iroda szerepe és a hibrid munkavégzés növekvő népszerűsége

A munka világának és a munkavégzés formáinak átalakulásával az ehhez kötődő többi körülmény is változni látszik.

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.