Városlista
2022. január 16, vasárnap - Gusztáv

Hírek

2022. Január 04. 10:54, kedd | PR
Forrás: (X)

3 fontos kérdés a kondenzációs kazánokról

3 fontos kérdés a kondenzációs kazánokról

A kondenzációs gázkazánok kapcsán sok hit és tévhit kering a lakosság körében. Azt sokan tudják, hogy energiatakarékos fűtési módszernek számít, viszont kevesebben vannak azok, akik ennek mikéntjével is tisztában vannak.

Lássuk, mi az a 3 dolog, ami leggyakrabban felmerül a témában.

Először is fontos tisztáznunk, mi is az a kondenzációs kazán, és hogyan működik. A kondenzáció elnevezés egy folyamatot ír le, aminek a végén, kicsapódás által gőzből folyadék vagy szilárd test keletkezik. A kondenzációs kazán erre az elvre épít, és ebben rejlik gazdaságossága is.

Miért gazdaságos a kondenzációs kazán?

Égés során a kazán belsejében füstgáz keletkezik, aminek kicsapódása, a savas közegnek köszönhetően jelentősen csökkenti a kazán élettartamát. Erre megoldást jelenthet, ha a füstgáz hőmérséklete nem csökken 50-60 fok alá, ugyanis ezáltal a benne található vízgőz elillan, nem károsítja a szerkezetet.

Az elillanó vízgőz azonban további fűtési potenciállal bír, melynek kihasználása gazdaságilag hasznos döntés, hiszen ez a teljes fűtőérték kb. 10%-a. A kondenzációs gázkazán ezzel növeli hatásfokát, és csökkenti a fűtésszámlánkat.

Milyen esetben érdemes használni?

A speciális működési elvének köszönhetően a legtöbb háztartásban hatékony fűtési módszer lehet, amivel jelentős összeget spórolhatunk hónapról hónapra. Fontos azonban, hogy leginkább alacsony hőfokot használó fűtőrendszerek esetében hatékony, azaz olyan esetekben, amikor nem szükséges a maximális teljesítmény kihasználása.

Ilyen lehet a padlófűtés és a falfűtés, melyek használatához aligha találhatnánk kedvezőbb módszert, de radiátoros fűtés esetén is jó opció lehet az év azon napjaiban, amikor nem használjuk ki a maximális fűtési kapacitást.

Biztosan megéri? - avagy mennyi az annyi?

Ha a fentiek meggyőztek a kondenzációs kazán előnyeiről és arról, hogy valóban érdemes ezt a fűtési módszert választani, tisztában kell lenned az árakról is.

Ugyan azt megbeszéltük, hogy a fenntartási és üzemeltetési költsége kedvező, valamint az élettartama is egyértelműen mellette szól, ijesztően hathat a bekerülési költség.

Még alapos utánajárással is feltűnő, hogy a kondenzációs kazán árazása magasabb hagyományos társaival szemben, azonban a jó döntéshez a válaszás során figyelembe kell venni a hosszútávon felmerülő költségeket és a havi fűtésszámlákon szereplő összeget is.

Ráadásul nem szabad figyelmen kivül hagyni azt a tényt sem, hogy 2015. szeptemberét követően már csak olyan kazánokra kapnak engedélyt a nem lakossági fogyasztók, aminek hatásfoka legalább 86%, és ez a szabály 2016-tól a magánszemélyekre is érvényes. A kondenzációs kazánok ezen feltételnek is megfelelnek.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 14. 18:40, péntek | PR

Hogyan dobjuk fel a hálószoba stílusát, hangulatát?

Nem egyszerű a lakberendezésben folyton-folyvást megújulni. Ugyanakkor idővel óhatatlanul megunhatjuk azt, amit régóta látunk, tapasztalunk.

2022. Január 04. 10:37, kedd | PR

Eladó telek, a nagy projektek első lépcsője

Az ingatlanpiac fontos szereplőjének számítanak az eladó telkek. Sokak számára azonban nem ez tűnik az észszerű döntésnek, hiszen a házépítés meglehetősen komoly elhatározás.

2021. December 22. 08:24, szerda | PR

Én már tudom mi lesz a karácsonyi ajándék a pasimnak!

5+1 Tipp bőr öv vásárláshoz - Mindjárt itt a Karácsony, de zéró ötlet? Nem tudod milyen figyelmességgel lepd meg idén a barátodat? Nők ezreit nyomasztja most ez a kérdés.

2021. December 20. 17:20, hétfő | PR

3 készség, amire minden üzleti elemzőnek szüksége van

Üzleti elemzőként megoldást kell nyújtania a szervezet problémáira, hogy lehetővé tegye a pozitív változást.