Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2011. Június 27. 03:00, hétfő | Helyi
Forrás: Magyar Nemzet Online

2 milliárd forinttal tartozik a tavalyi év vállalkozója

2 milliárd forinttal tartozik a tavalyi év vállalkozója

Kétmilliárd forinttal tartozik a banknak a tavalyi év vállalkozójának választott ceglédi beruházó.

A napokban nyilvánosságra került ügy Hajdú Géza nevéhez kötődik, akit Cegléd legbefolyásosabb üzletemberei között tartanak számon. Ő vezeti a Cegléd legfőbb turisztikai vonzerejének számító termálfürdő melletti welness hotelt. Az üzleti karrierjét a nyolcvanas években vendéglátózással kezdő Hajdú, túl azon, hogy sikeres üzletember, a politikába is belekóstolt.

A történet azzal kezdődött, hogy Hajdú Géza a második Gyurcsány-kormány hatalomra kerülése után kétmilliárd forintnyi hitelt kapott az állami tulajdonban lévő –pénzintézettől, a Magyar Fejlesztési Banktól (MFB). A megegyezéscsomag egyik fontos eleme volt, hogy a tőketörlesztést 2008 júliusában, tehát a megállapodások aláírása után csaknem két évvel kellett volna elkezdeni. Ez lehetőséget biztosított a beruházónak arra, hogy az időközben elkészült szálloda bevételeiből fizesse a tartozás tőkerészét. A hitelszerződések külön kikötötték, hogy ha a hitelfelvevő megszegi a megállapodásban foglaltakat, nem teljesíti vállalt kötelezettségeit – különös tekintettel a fizetési határidőkre, a kamat- és tőketörlesztés elmulasztására –, akkor a pénzintézet érvényesítheti vételi jogát, vagyis saját tulajdonba veheti a kölcsönök jelzálogfedezetéül szolgáló hotelt.
A szigorú feltételek ellenére a Hajdú-féle cég sorra mulasztotta el az esedékes részletek kifizetését, az MFB pedig – bár joga lett volna hozzá – nem mondta fel a szerződéseket, és nem tette rá a kezét az időközben elkészült szállodára. Ehelyett határidő-módosításokban állapodott meg az adóssal. Hogy a közvagyonnal gazdálkodó pénzintézet miért volt ilyen türelmes, azt nem tudni, mindenesetre a kormányváltásig nem történt változás.
 

Forrás: MNO

Címkék: cegléd

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció