Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2013. Április 22. 16:11, hétfő | Helyi
Forrás: infoCegléd

2/3 dimenziók

2/3 dimenziók

Horváth László kiállítása

Pénteken képzőművész-zene kiállítás nyílt a Kossuth Múzeumban. A tárlaton Horváth László gyűjteményes kiállítása tekinthető meg.

A többségében fából készült művek a művész fejében motoszkáló ideák, lények, történetek formába öntött leképezése.

A felesége révén ceglédi származású Horváth Lászlót művészi formálódása során számos hatás érte, mint korábban mondta: 1993-98-ig az Eszterházy Károly Tanárképző Főiskolán fizika–technika szakot hallgattam és technika szakos tanárként végeztem. ”Aranyéveim” mindmáig meghatározóan szövődnek életembe, és alakítanak. Ezen időszakra tehető a 40 LABOR alkotó szövetség (Igor Buharov, Ivan Buharov, Vasile Croat - jómagam, Nyolczas István) és nem sokkal rá a POP IVAN agrár-jazz zenekar létrejötte és felvirágzása: kisfilmek, kísérleti és nagyjátékfilmek, koncertek, zenei CD-k születése, performance fémjelzik ezen éveket. Természetéből adódóan a friss, kollektív megnyilvánulások e hőskorszakát a le nem ülepedett, egymásra rakódó impulzusok dömpingje jellemzi.

E kiállítás- retrospektív voltának köszönhetően-gyűjteményes állomása az elmúlt 15 évnek. Így a közép-korom hajnalán igény mutatkozik bennem, hogy tevékenységem fő csapásaiban jelen legyek. A szobrok, reliefek elsősorban anyag és formahasználatában mutatnak egységes képet. A közelmúlt folyománya, hogy történeteim archaikusan ható lenyomatait összekeverjem a posztmodern itt a balkánon ható mémjeivel. A szakma „ártalma”, hogy művészet- elméleti vonatkozásban is bíráljam saját magam, így kezdtek ideiglenesen beszorulni legújabb munkáim a 2 és a 3 dimenzió közé. Az egyes munkák szoros kapcsolatban állnak az álmaimmal. Mint gyakorlott álom-vadász, ötleteim egy –egy hagymázas forgolódást követő éjszaka lenyomatai, melyek fizikailag a véletlen és a hiba szervességében kerülnek terítékre. Vagy a primér ötlet -ha valamit sokáig nézel, egyszer csak belelátsz, valamit- mászik bele az álmaimba… Többségében szobrokról lévén szó, az improvizáció bizonyos határig kivitelezhető, de legtöbbször a befejezésig nyitva maradnak a forma, s a jelentés dimenziói.

A kiállítást Rónai Gábor nyitotta meg.

fotó: Kisfaludi István

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció