Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2013. Május 29. 13:28, szerda | Helyi
Forrás: infoCegléd

100 éves a mozi – Ünnepeljünk együtt

100 éves a mozi – Ünnepeljünk együtt

Centenárium előtt a ceglédi mozi

Ünnepi hétre készül a ceglédi mozi. A centenárium egy kis nosztalgiázásra is hív mindenkit.

Amire viszont már nem emlékezhetünk, hogy 1913-ban a korabeli helyi és térségi sajtó nagybetűkkel hirdette: megnyílt a Ceglédi Uránia Mozgókép Színház. Dicsérték az épület kialakítását, a szép homlokzatot, a díszes termet és az elforgatható székeket, amelyek a hosszú ruhában érkező hölgyek kényelmét szolgálták. A körerkélyes magánfilmszínház történetében nagy változást hozott az államosítás. Az eredeti épülethez csatolták a már általunk is ismert Rákóczi úti részt, átépült az erkély. Az elmúlt 100 év során többször átalakult, mikorra elnyerte a már általunk is ismert formáját. Az akusztikai burkolatok alatt azonban a mai napig ott vannak az eredeti, díszes stukkók. A Batthyány utcai régi főbejárat pedig szinte ugyanaz, amit a moziélményre vágyó Hölgyek és Urak 100 évvel ezelőtt is láttak.

Néhány jelentős momentum a 100 évből: 2011-ben forgott tekercs utoljára a ceglédi gépházban a vetítőgépen. A ceglédi mozi volt a vidéki filmszínházak között az első, ahol megjelent a digitális hang. Ez a filmszínház már alkalmas a 3 D-s vetítésre….

A 100 év jelentős változásokat hozott, ám az, hogy ez a mozi ezt az évfordulót megérte, kuriózumnak számít az országban. A ceglédi mozi elindításának 100. évfordulójához természetesen méltó ünnep is jár. A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával június 5-e és 12-e között ünnepi filmhétre várunk minden érdeklődőt. Mindennap egy klasszikusnak számító magyar film lesz látható a Huszárik Zoltán Art teremben. Így újra vászonra kerül a Dollárpapa, az Isten hozta őrnagy úr, az Eszkimó asszony fázik, a Te rongyos élet, az Egészséges erotika, a Szerelem első vérig, de az Eldorádó is. Az ünnepi hetet záró díszelőadáson pedig a köszöntők és egy kis múltidézés után a Magyar vándor című filmet láthatják, majd Szabó Győző lesz a ceglédi mozi vendége.

Ünnepi filmhét PROGRAMJA

A vetítések ingyenesek, azonban az ünnepi előadáson csak tiszteletjeggyel lehet részt venni. Tiszteletjegyet előzetesen a mozi jegypénztárában igényelhetnek az érdeklődők.

Ünnepeljük együtt a 100 éves ceglédi mozit, legyen a vendégünk június 5-e és 12-e között! További részletekért keresse weboldalunkat: www.cegledimozi.hu

Címkék: Uránia Mozi

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 14:17, csütörtök | Helyi

Városalapítók Napja

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására