Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. November 08. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: mno.hu

100 000 android applikáció kémkedik utánunk

100 000 android applikáció kémkedik utánunk

Felettébb óvatosnak kell lennünk, amikor különböző, amúgy érdekesnek és praktikusnak tűnő android alkalmazásokat töltünk az okostelefonunkra.

A Bit9 nevű infotechnikai biztonsággal foglalkozó cég megvizsgálta az Android alapú okostelefonokra letölthető mintegy 400 ezer alkalmazást. Lesújtó eredményekre jutottak. Nagyjából minden negyedik, azaz mintegy 100 ezer applikáció kémkedik gyanútlan tulajdonosa után. Elsősorban információkat, a felhasználó telefonkönyvét, valamint a GPS-koordinátáit közvetítik a megrendelők felé.

A cég felhívja a figyelmet arra, hogy rendkívül körültekintőnek kell lennünk, amikor egy applikációt – különösen ingyeneset – letöltünk és elkezdünk használni. Felettébb bizarrul hangzik például, az erősen félreérthető nevű „Angry Birds Wallpaper“ alkalmazás folyamatosan regisztrálja mozgásunkat a GPS-koordináták szerint, miközben a fejlesztője mindössze csak egy háttérképet kínál a felhasználóknak.

Összességében a Google Play Store-ban található mintegy 400 ezer alkalmazás 42 százaléka követi a mozgásunkat, minden harmadik kíván hozzáférni a telefonkönyvünkhöz és a híváslistánkhoz, minden negyedik pedig a személyes adatainkra kíváncsi. A veszély azért is óriási, mert nagyjából minden második okostelefon Android rendszeren működik.

Szóval csak óvatosan az applikációkkal, ellenőrizzük azok gyártóját, forrását, és szerezzük meg a megfelelő vírus- és biztonsági védelmet okostelefonunk, pontosabban magunk számára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk