Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2012. December 05. 18:30, szerda | Helyi
Forrás: infoCegléd

A Mikulás, mint celeb

 A Mikulás, mint celeb

Legendából médiasztár

Változnak az idők és változik a Mikulás is. Az egykor még piros palástban, püspöksüvegben és pásztorbottal ajándékokat osztó mélyen vallásos Szent Miklós, aki egyben a gyermekek védőszentje is volt, ma már egészen új köntöst öltött. A globalizáció hatására idővel a Mikulással kapcsolatos elképzelések is megváltoztak: míg a két világháború között a Mikulás a mennyben élt, a gyerekeket az égből figyelte, segítői pedig manók, angyalok vagy krampuszok voltak, addig a jelenkor Mikulása a Lappföldön vagy az Északi-sarkon él, szánját pedig rénszarvasok húzzák, habár idén a Mikulás a rénszarvasokat kímélve menetrendszerinti repülő járattal érkezett meg Magyarországra.

Ha néhány pontban kellene összefoglalnom, hogy miben változott a jóságos télapó, akkor azt mondanám, hogy kicsit korábban jön, kicsit többen vannak, és kicsit nagyobb média népszerűségnek örvend, mint korában. Láthatjuk őt tévében, hallhatjuk a rádióban, visszaköszön óriásplakátokról és az újságok címlapjáról.

A Mikulás-ünnep idővel egyre inkább elszakadt Szent Miklós alakjától. A tömegkultúra átalakította a keresztény legendát és az ünnep elvilágiasodott, elüzletiesedett. Ügyes marketingesek átalakították és hasznukra formálták alakját, melynek eredményeként az édesség- és játékipar mellett ma már egész sor termék használja alakját reklámfiguraként. A modern mikulás elérhető az interneten és jó pénzért házhoz is megy.

Lassan már december 6-a varázsa is elhomályosul, hiszen nem hogy napokkal előtte, de még utána is találkozhatunk nem csak egy, de akár több Mikulással, akik úton-útfélen, bevásárlóközpontokban és üzletek előtt köszöntenek bennünket.

Ami azonban mai napig megmaradt az a gyermeki kíváncsiság, ami december 6-án reggel első utunkat a cipőnkhöz, csizmánkhoz vezeti, hiszen akár gyerek, akár felnőtt az igazi Mikulás mindenkinek hoz valamit!

Címkék: mikulás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 14:17, csütörtök | Helyi

Városalapítók Napja

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására