Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Blog | HOBBI ÁRUHÁZ

2016. Május 18. 10:00, szerda

Májusi kerti munkák

Májusi kerti munkák

Elindul a pezsgés a kertben is.

A hónap elején vessük el azokat a magvakat, amelyek áprilisban nem kerültek a földbe. Bimbós kelt, fejes és vörös káposztát még május 20-ig (védett helyre) vethetünk. Jobb azonban, ha palántanevelő ágyban előneveljük őket, és ebben a hónapban ültetjük ki a szabadba.

A hónap közepétől következhet a fagyérzékeny növények: a bab, a paradicsom, a paprika, a dinnye, az uborka és a tök vetése vagy kiültetése. Vetéskor és kiültetéskor ne feledkezzünk meg a januárban betervezett vegyes ültetésről. A karfiol, a bimbós kel és a többi káposztaféle, valamint a zeller palántáit május 20-ig ültessük ki. Majoránna és bazsalikom kiültetésére is ez a legkedvezőbb időpont. Valamennyi túl sűrű magvetést ritkítsuk. Különösen fontos ez a sárgarépa-, a petrezselyem-, a hónapos retek-, a retek-, a saláta- és a hagymavetések esetében.

A gyomtalanítás a sorok között megfelelő húzókapákkal most még könnyű. Ha szükséges, akkor a sorokat kézzel gyomláljuk. Erről, valamint a szükséges öntözésről ne feledkezzünk meg. A gyümölcsfák között a talajtakaró anyagot - ami télen és kora tavasszal összeesett - pótoljuk, és a fák koronája alatt lazítsuk meg a talajt. A szamócát és - szárazság esetén - a fiatal csemetéket is öntözzük.

📌 Aki szép, nagy őszibarackokat szeretne termelni, az terméskötés után ritkítsa a gyümölcsöket. A továbbiakban a terméskötés idején az öntözővízbe egy rész csalánlevet vagy más folyékony, biológiai trágyát keverjünk 1: 8 arányban, és ezzel 10-14 naponként öntözzünk.

📌 Talajápolás, kapálás, gyomlálás: kapálással nem csak a szellőzést és talajnedvesség megőrzését biztosítjuk, a cserepesedést is megakadályozzuk. A gyomokat nem azért írtjuk, mert nem nyújtanak szép látványt, hanem azért, mert a talajtól és így a növényektől is tápanyagot vonnak el. Ügyeljünk, hogy még virágzás előtt eltávolítsuk őket, így - tarack kivételével - a komposztra is dobhatjuk.

📌 Öntözés: ugyancsak meghatározó ebben a hónapban, ha az április csapadékhiányos volt, így öntözéssel kell kielégítenünk a növények vízigényét. A legnagyobb figyelmet a frissen ültetett növényekre fordítsuk. Nem csak a zöldségekre, hanem a frissen ültetett évelőkre és cserjékre, fásszárú növényekre, rózsákra és a frissen telepített fűre is érvényes. Ne permetezzük a növényeket - ezzel csak a port mossuk le róluk - alapos önözést végezzünk.

📌 Kártevők: Megjelentek a lótücskök - lótetűk is. A járatok közvetlenül a földfelszín alatt vannak, ha végigtapogatjuk az ujjunkkal, megtaláljuk a fészkét is. Ássuk ki és semmisítsük meg őket.

A vakond nem kártevő, de mégis sok bosszúságot tud okozni. A kertésznek hasznos, de a pázsitot elrondítja a vakondtúrás. A petróleum nem környezetbarát anyag, ne dugjunk petróleumos rongyot a járataiba. A kereskedelmi forgalomban lévő riasztók közül szerezzünk be, vagy ültessünk számára kellemetlen szagú növényeket.

📌 Vessünk cserepekbe tököt, patisszont, cukkinit és neveljük palántának. Ha van védőburánk, az edzett palántákat már május közepén kiültethetjük. Ha van helyünk, vethetünk cserepekbe uborkát is. Így biztonságos körülmények között, védett helyen előnevelhetjük őket, és május végén kiültethetjük a palántákat.

📌 Ne hagyjuk ki a csemegekukoricát sem, hisz sokunk kedvence. Szakaszosan a rövid tenyészidejű fajtákat egész júliusig vethetjük.

📌 A paradicsomot is palántázzuk ki, de a tojásgyümölcs-padlizsán kiültetésével várjuk meg a májusi fagyok végét.

📌 Vethetünk még hónapos- és nyári retket, töltsük fel a borsó tövét, és szintén töltsük fel a burgonyát. A borsót karózhatjuk is, így a szél nem dönti el, nem sározódik be a növény.

📌 Vethetjük a céklát, fodros kelt, póréhagymát és a kelbimbót is. Salátából már csak a nyári fajtákat válasszuk.

📌 Rebarbarán megjelenő virágszárat törjük ki, és készítsük el az idei év első finomságát, a rebarbara kompótot. Íme, két recept:

📌 Gyors változat: A rebarbara száráról lehúzzuk a bőrt, feldaraboljuk 1-2 cm-es darabokra. Ízlés szerinti kompót levet készítünk (cukor, szegfűszeg, vanília, fahéj hozzáadásával) annyi vízből, hogy ellepje a rebarbarát. Amikor forr bele tesszük a rebarbarát. Két perces forralás után lefedve hagyjuk kihűlni és már tálalható is. (forrás)

📌 A hónap második felétől már csak földlabdás növényeket ültessünk.

Forrás:gazigazito.hu

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2015. Szeptember 29. 13:13, kedd | HOBBI ÁRUHÁZ

Évszakot vált a gardrób

Rendezzük át a gardróbot!

2012. Május 19. 09:45, szombat | HOBBI ÁRUHÁZ

Milwaukee

Ön reggeltől estig keményen dolgozik és azt szeretné, hogy az Ön szerszámai ugyanilyen keményen dolgozzanak. Mint professzionális felhasználó, Ön elvárja, hogy a szerszámai tartósak, megbízhatóak és Heavy-Duty legyenek… Másszóval MIL

2012. Május 13. 15:05, vasárnap | HOBBI ÁRUHÁZ

Akkus ütvefúró-csavarozó gép

GSB 10,8-2-LI Professional