Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Blog | Oázis Kertészet, Cegléd

2014. December 16. 15:55, kedd

Honnan jön, hová megy a karácsonyfa?

Honnan jön, hová megy a karácsonyfa?

Jöhet észérvek sokasága a szokás lehetetlen volta ellen, de bizonyára sok időnek kell eltelnie, hogy a karácsonyt el tudjuk képzelni karácsonyfa nélkül. A fa köré szerveződik minden, és ahogy lassan díszes ruhát ölt, s ágait a csomagok fölé borítja, végül mindenkit eltölt az ünnepi hangulat. De honnan is jönnek ezek a fák, és mi lesz velük, ha lejárt a szolgálati idejük?

A karácsonyfa állításának szokása a XX. században terjedt el, s Magyarországon sok helyen csak 1945 után jelent meg - főleg a vidéki területeken. Sokszor emlegetik, hogy az első magyar fenyőfát Brunszvik Teréz, az első óvoda megalapítója állította 1828-ban, de példáját kezdetben csak a jómódú családok követték. Mint ahogy azt már láthattuk, nálunk elsősorban a karácsonyi asztal volt az ünnep fő vezérmotívuma. Mindezt azért mondjuk el, mert a fenyőállítást egyre több kritika éri manapság a fenntarthatóság szempontjából, s az ilyenkor jellemző tömeges fenyőirtás ellen az egyik fő érv éppen az, hogy ez a viszonylag újkeletű szokás akár el is hagyható, vagy egyéb kreatív és egyben kímélőbb megoldásokkal helyettesíthető.

Nagyipar
A karácsonyfa tekintetében két alapvetően kifogásolható terület jelenik meg: az egyik a tömeges kitermelés, amely évente több millió fa életét követeli. Ez valóban így is van, ám ezek a fák nem az erdős területeket csökkentik, hanem kifejezetten karácsonyfának szánt ültetvényekről származnak. Szabadon nem is élhetnének, mert a legtöbb esetben nem őshonos növényekkel állunk szemben, így kizárt, hogy egy kirándulás alkalmával például egy normann fenyőkkel borított erdő közepén találjuk magunkat. A telepített fasorok Zala, Vas és Somogy megyében koncentrálódnak.A kínálat mára a lehető legszélesebbé vált, a hagyományos luctól kezdve a luxusnak számító ezüst-, duglász- és normann fenyőig minden megtalálható ezeken az ültetvényeken. A kitermelés általában novemberben kezdődik, és először azokat a fákat vágják ki, amelyeket külföldre, például Olaszországba vagy Spanyolországba szállítanak.Ha az itthon gazdát cserélő és az exportra szánt fák mennyiségén gondolkozunk, bizonyára sokakban felsejlik a kép letarolt hegyoldalakról, szomorú, kietlen tisztásokról, ám a valóságban a kitermelés utáni látvány a legkevésbé sem ilyen megrázó. A telepített sorokból tudatosan válogatva vágják ki az arra alkalmas példányokat, amelyeknek mérete és formája is piacképes. Ennek eredményeképpen kissé foghíjas, ám a legkevésbé sem letarolt az ültetvények látványa A karácsonyfa-kitermelés országos szinten több ezer hektáron folyik, többnyire családi gazdaságokban.

Feldolgozás
Az ünnepi időszak végét kétségkívül a fabontás jelzi, mikor lépten-nyomon lekopaszodott, üres szaloncukorpapírokkal integető halott fenyőkbe botlunk az utcákat járva, és ez a második problémás pont. Mi lesz a sok millió elárvult, elhalt örökzölddel? A fák egy jelentős része sajnos valóban egyszerűen a szeméttelepen végzi, de egyre nagyobb mennyiségben kerülnek komposztáló üzemekbe is, többek között Győrbe, ahol fenyőforgácsot készítenek belőlük - ezzel később például a parkok virágágyásaiban találkozhatunk. Természetesen ha van házi komposztálónk, a karácsonyfát felaprítva bedobhatjuk a komposztáló tartályba. A keletkezett fahulladék másik házi felhasználási módja a tüzelés, biztosak lehetünk benne, hogy kandallóval vagy cserépkályhával rendelkező ismerőseink örömmel fogadják majd be a lecsupaszított fát.

Mi mást?
Aki a fentiek ellenére sem vásárol azonban vágott fenyőfát, de a műanyag fenyővel vagy a manapság beszerezhető egyéb kreatív helyettesítőkkel sincs kibékülve, egyre több helyen szerezhet be visszaváltható, földlabdás változatot, amely karácsony után a szabadban folytatja tovább ünnepi kitérőt tett életét. Az Oázis kertészetek például a részben levásárolható árú vágott fák mellett földlabdás fenyőket is árulnak.A lakás melegéhez fokozatosan kell hozzászoktatni az élő örökzöldeket, amelyeket tanácsos a fűtőtesttől távol elhelyezni, és vízutánpótlásukról mindvégig gondoskodni. Az ünnep elmúltával szintén a fokozatosság elvét figyelembe véve vigyük ki újra a hidegbe. Persze dönthetünk úgy is, hogy kertünkbe fogadjuk a díszeitől megszabadított fát- ekkor a kiültetéssel várjuk meg a fagymentes időket, s locsoljuk bőségesen!

Az Oázis kertészet dolgozói nevében minden olvasónak nyugodt készülődést,és békés,boldog ünnepeket kívánok!

Oázis Kertészeti Áruház Cegléd

Euro-tux kft 2700 Cegléd Külső-Jászberényi út 2.
tel:70/509-5965 fax:53/313-073
www.oazis.hu
www.greengarden.hu

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2016. November 30. 14:18, szerda | Oázis Kertészet, Cegléd

Karácsonyfa legjobb áron az Oázisból!

Nordmann fenyő már 4990 Ft-tól!

2016. November 30. 14:05, szerda | Oázis Kertészet, Cegléd

Kölcsönözz élő fenyőt az Oázisból!

Legyen környezettudatos a karácsonyod!

2016. Szeptember 29. 16:02, csütörtök | Oázis Kertészet, Cegléd

MOST ültess virághagymát!

Gondolj időben a tavasz gyönyörű hírnökeire: tulipán, krókusz, jácint, nárcisz, hunyor, írisz... Ültesd el őket még most!