Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Blog | Félix

2012. Március 04. 12:00, vasárnap

Ezt Te sem gondoltad volna!

Ezt Te sem gondoltad volna!

Utána számoltatok már valaha annak, hogy mennyi energiát pazaroltok el feleslegesen? És tudjátok, hogy mennyit spórolhatnátok csupán egy kis odafigyeléssel?

Amikor még nem éltem köztetek, azt gondoltam, nem létezik nálatok nagyobb „császár”. Éltek a hatalmas, modern, mindenre képes világotokban és kívülről úgy tűnik, ti irányítotok mindent. Közelebbről személve a dolgokat, azonban egészen más következtetés vonható le.

Az első szembetűnő dolog számomra az volt, hogy rengeteg – elmondásotok szerint nélkülözhetetlen – dologgal veszitek körbe magatokat. Mobiltelefon, számítógép, autó, televízió, hűtőgép, mosógép, mikrohullámú sütő, hajszárító, villanyborotva…csak néhány példa azokra az ijesztően furcsa dolgokra, amikkel eddigi rövid ittlétem alatt megismerkedtem.

Ezeket a dolgokat saját kényelmetek érdekében hoztátok létre, azért, hogy általuk könnyebben irányíthassátok életeteket. Sok esetben azonban éppen ezek a dolgok irányítják a ti életeteket.

Nekem a természetben a csupasz bőrömön kívül semmire sincs szükségem a túléléshez. Nekem nincs mobiltelefonom, vagy ADSL internetem és ha lemegy a Nap, bizony nincs mit felkapcsolnom. Az én életemet a természet befolyásolja és irányítja, no meg persze ti.

A ti életetek, életmódotok a mi életünkre is jócskán hatással van (ezért is ülök itt most köztetek), ezért utána jártam mennyi is az annyi, és hogyan lehetne abból kevesebb.

Sokan talán már el is felejtettétek, de az elektromos áram feltalálásához egy híres ősöm is hozzájárult (jobban mondva csak a combja). A Luigi Galvani féle békacombkísérlet tette le a mai villamos áram fontos alapjait. Galvani, aki békák anatómiájával és elektrofiziológiával foglalkozott,békapreparálás (hozzáteszem nem szép dolog) közben vette észre egy nap, hogy az asztalán heverő békatetem minden esetben összerándult, ha két, egymással érintkező fémmel érintette a béka gerincvelőjét és annak combizomzatát. Az 1700-as években ez igazán nagy dolognak számított és bizony sok társamat áldozták fel akkoriban a tudomány oltárán. Néhány évvel később aztán Alessandro Volta mentett meg minket a végső kipusztulástól, azzal a felismerésével, miszerint a villamosság létrejöttében a fémeknek nagyobb szerepe van, mint a békáknak. Ő jött rá később arra, hogy áram akkor keletkezik, ha két különböző, érintkező fémet folyadékba merítünk. Galvani iránti tiszteletből a jelenséget galvanizmusnak nevezte el.

Na, de ugorjunk!

Egy 2008-as felmérés szerint a lakossági energiafogyasztás Magyarország teljes energiafelhasználásának 37%-át teszi ki, ami vajuk be, igen jelentős aránynak számít, és biztosak lehetünk benne, hogy ez az arány az eltelt négy év alatt nem sokat csökkent.

Egy furcsa, ámde érzékletes tanulmány szerint „egy átlag magyar úgy él, mintha 100 rabszolgája lenne”.


Vitathatatlan tény (és a probléma valahol itt gyökeredzik), hogy nagyságrendekkel több energiát használtok, mint amennyit vissza tudnátok termelni. És az energiapazarlásból adódó környezeti károk egyre csak gyarapodnak.

Buckminster Fuller amerikai mérnök és feltaláló szerint az átlagos emberi izomteljesítmény egy munkaóra alatt mintegy 80-100 watt.

Nézzünk néhány egyszerű példát:

Egy laptop szövegszerkesztés közben óránként 20 wattot fogyaszt, ami annak felel meg, mintha egy rabszolgát 12 percig dolgoztatnánk.
Egy mosógép fogyasztása 800 watt, ami egy óra alatt 8-9 rabszolga munkájával egyenértékű.
Egy közepes teljesítményű kisautó pedig hozzávetőleg 60 kilowattot fogyaszt országúton óránként, ami 75 rabszolga munkáját emészti föl.


A 2008-as adatok szerint egy magyar ember átlagosan naponta 87 kilowattóra energiát használ fel, azaz közel 100 rabszolgája van.

A pazarlásból adódó negatív környezeti hatások pedig jobbára visszafordíthatatlanok, és nehogy azt higgyétek, hogy ezen csak az én sorsom múlik.

Az ENSZ 2000 és 2005 között világszerte 1360 szakértő és tudós bevonásával összeállított ezredfordulós ökoszisztéma-jelentésében az áll, hogy a 24 földi ökoszisztémából 15-nek az állapota leromlott, 8-é visszafordíthatatlan mértékben, így a földi élővilág károsodása immár az emberi faj tartós fennmaradását veszélyezteti.

Sokan közületek azt hiszik, hogy ők bizony egyedül kevesek ahhoz, hogy ezen a (megjegyzem általatok kialakított) helyzeten változtassanak, így legnagyobb megnyugvásukra nem is tesznek semmit. Ez azonban TÉVES hozzáállás!

Sokszor a legapróbb dolgokkal tehetjük a legtöbbet önmagunkért és környezetünkért egyaránt.

De ha ez még mindig nem elég, van még egy indokom.
Mi az, amire a leginkább érzékenyek vagytok, amiből sosem elég, és amiért mindent megtesztek, csakhogy minél több és több legyen belőle? Nem, ez nem a csoki, de még csak nem is a szex. Ez bizony a PÉNZ. Nos, hát ezekkel az apró praktikákkal két legyet üthettek egy csapásra. Nem csak a környezeteteket óvjátok, de a pénztárcátokat is kímélitek.

Nézzünk néhány hasznos ötletet:


Nos, azt hiszem mindenkinek van mit számolgatni! Tartsatok velem legközelebb is, de addig is kövessétek kalandjaimat a facebook-on!


Címkék: félix

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2013. Május 30. 16:47, csütörtök | Félix

Szomjoltó rovarirtó

Ki kér egy kortyot?

2013. Április 19. 16:26, péntek | Félix

Itt a tavasz - lássunk munkához

Egy híján 20 raklapbútor ötlet

2013. Március 29. 15:12, péntek | Félix

Nálatok is esik? Ne sopánkodj, gyűjtsd össze!

Az esővíz kincs, ne hagyd elfolyni!