Városlista
2024. július 3, szerda - Kornél

Hírek

2013. Március 14. 11:35, csütörtök | Helyi
Forrás: infoCegléd

Elköltözött a ceglédi gólya

Elköltözött a ceglédi gólya

Még meg sem érkezett, de már költözik

Szerkesztőségünk a napokban egy kétségbeesett olvasói levelet kapott, melyben arról tájékoztattak, hogy a Déli – Mizsei út sarkán található gólyafészket egy helyi vállalkozó lebontotta és azt egy fészkelésre alkalmatlan helyre áthelyezte.

Bár a gólya párok nem telelnek együtt, köztudott, hogy előszeretettel térnek vissza megszokott fészkükhöz, ahol újra egy párt alkotnak, de ha nem találják régi fészküket, gyakran tovább állnak.

A megrémült és mindenre leszánt lakos nem hagyta annyiban az ügyet, minden követ megmozgatott a gólyák érdekében. Bejelentést tett a Polgármesteri Hivatalnál, valamint felvette a kapcsolatot a Szolnoki Természetvédelmi Hivatallal is.

Nem bosszúból tettem meg a szükséges lépéseket, a vállalkozót személyesen nem ismerem, feljelentésemet a végtelen felháborodás vezette…” írta a ceglédi lakos.

A fehér gólya 1901 óta védett faj Magyarországon. Jelenleg fokozottan védett, pénzben kifejezett értéke 100 000 Ft. A hazánkban is honos költöző madár Európa-szerte veszélyeztetett faj, ezért a hazai jogszabály mellett több nemzetközi egyezmény is védi. Fészkük áthelyezését, vagy esetleges lebontását is szigorú jogszabály rögzíti. A nyilvántartásba vett költőhelyeket rendszeresen ellenőrzik, figyelik és rendben tartják, hogy a madarak tavasszal gond nélkül birtokukba vehessék őket.

Cegléden több nyilvántartásba vett gólyafészek is található, ezek egyike a 1134102 azonosítóval ellátott fészek, mely most áthelyezésre került. Ezen a költőhelyen 2011-ben négy, 2012-ben pedig három fiókát gyűrűztek meg a természetbarátok.

Az ügyben megkerestük az érintett helyi vállalkozót is, aki készségesen válaszolt kérdéseinkre.

A feljelentésre a következőket tudom mondani. A gólyafészek egy 15 méter magas kéményen volt rajta, aminek elrohadt az alja. Féltünk, hogy rádől valakire, vagy valamire, azért bontottuk le, de előtte levágtunk a kéményből egy darabot a fészekkel együtt, hogy a fészek sértetlen maradjon. Ezután a fészket az eredeti helytől kb. 3 méterre visszaraktuk a tetőre, egy vasszerkezetre, ami kiemelkedik a tető síkjából, és magasabban van, mint egy villanyoszlop.
Ma ezt az áthelyezést megnézték a környezetvédők is, és mindent rendben találtak. Nagyon tetszett nekik, hogy a fészek teljesen sértetlen maradt, sőt az is, hogy a kémény csúcsával együtt került levágásra.
Azt kérték, hogy ősszel, amikor elrepülnek a gólyák, még magasítsunk a fészek magasságán 2 métert. A helyszínen jegyzőkönyv készült, aminek alapján megkapjuk a határozatot is.

Én személy szerint örülök neki, hogy vannak még emberek, aki felemelik a szavukat a környezetért. Én is szeretem a gólyákat, és ahhoz, hogy még az unokáim is ismerjék ezt a szép madarat, kellenek az ilyen „harcos” természetvédők!

A gólyák egyelőre még nem érkeztek meg városunkba, de reméljük már nincsenek nagyon messze. És, hogy mit szólnak majd a régi-új fészekhez? Ezt majd döntsék el ők, addig is kíváncsian várjuk érkezésüket!

fotó: Töreki Zsolt

Címkék: gólya

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 28. 11:59, péntek | Helyi

Hamarosan a végéhez ér a beruházás

2024. Június 25. 15:50, kedd | Helyi

Hamarosan költöznek

2024. Június 19. 16:07, szerda | Helyi

Táncgálát rendezett a Várkonyi iskola

2024. Június 05. 10:35, szerda | Helyi

Hangszerbemutató